Sklepy internetowe
Forum zostało zamknięte. Zapraszamy na www.forum.i-sklepy.eu |
Nie jesteś zalogowany.
he he oficjalne forum kqs zamknelo swoje podwoje i nastała pustka, a teraz powstały juz 2
drugie jest tutaj trochę ponure, ale forum nie jest po to, żeby bylo ładne
zdrowa konkurencja jest dobra, ale raczej nie bedzie mi sie chciało śledzić obu. moze sie połączą ![]()
[ostatnio chyba siada mi klawiatura w lapku więc, nie denerwujcie sie że nie używam wielkich liter. sorrki za utrudnienia w czytaniu
]
tez widzialem tamto forum, ale mi lepiej odpowiada to, gdyz jest przejrzyste i czytelne. widzialem tamto forum i jakos takie ponure.
Fakt nie musi byc ładne, ale może, a to jest duuuużo ladniejsze ![]()
Macie u mnie wielki plus za szybką pomoc
Fakt, powstało drugie forum i mam nadzieję, że jakoś porozumiemy się z junkim. Nie ukrywam, że zależy mi na tym forum, bo włożyliśmy w nie już dużo pracy i serca.
Żeby niczego nie ukrywać napisałem "list otwarty"
na tamtym forum i mam nadzieję, że wspólnie będziemy rozwijać jeden projekt. Oto jego treść:
Witam kolegów
To ja otworzyłem forum, o którym wspominał chinaiport (http://www.supersklepy.info/forum). 2 kwietnia zrobiłem sobie prezent na urodziny![]()
Wysłałem maile do kilku sklepów i na kilka adresów, które udało mi się wyszarpać ze starego kqsowego forum, w tym do Ciebie junki na junki(at)gazeta.pl. Od tamtej pory udało nam się zebrać blisko 30 osób i nawet pomóc sobie w kilku problemachW końcu część całkiem regularnie się udziela.
Co różni to forum od starego:
Po pierwsze nie jest zależne od żadnego komercyjnego skryptu sklepowego więc niewygodne posty nie będą znikać, a samo forum nie zostanie zamknięte bez podania powodu. Z czasem i w miarę potrzeby planuję poprosić kilku aktywnych forumowiczów o zajęcie się niełatwym zadaniem, jakim jest moderacja. Jednak tylko w celu utrzymania ogólnego porządku i zapobieżenia konfliktom. Wiecie, jak to jest, gdy zbierze się grupa ludzi, to zawsze ktoś się pokłóci
Po drugie, jak już nadmieniłem chciałbym alby docelowo kształt forum był określany przez NAS, a nie przeze jedną osobę. Oczywiście w granicach rozsądku
Trzecie to to, że o skrypcie kqs piszemy w jednym dziale. Idea jest taka, żeby docelowo trochę rozszerzyć zakres – również na inne skrypty sklepów.
Dlaczego? Dlatego, że w związku z problemami z KQS, wsparciem, aktualizacjami, szyfrowaniem kodu wielu z nas planuje migrację do bardziej rozwojowego systemu. I tak jak pisałem niedawno do jednego z Kqesowców:
„Uważam, że największą wartością forum są ludzie. Na KQS spotkałem wielu wartościowych osobnikówod których wiele się nauczyłem i mam nadzieje, że dla nich pomocne były również moje wypowiedzi. Nie chciałbym zrywać z nimi kontaktu, nawet po hipotetycznej zmianie systemu.”
Po czwarte: Powstał niedawno zaczątek działu o roboczej nazwie „Poradnia branżowa”. Nie było tego na poprzednim forum, bo dla szefa nie było to potrzebne. Chodzi o to, że każdy z nas bardzo dobrze zna się na branży, w której działa. Dzięki temu nawzajem możemy sobie pomóc w wyborze np. zegarka, opon zimowych, telewizora, bielizny dla żony itd. Ja sam znam się dobrze tylko na zegarkach, wspólnie znamy się na wszystkim, co sprzedajemy
Po piąte: Dział ogłoszeń. Czasem ktoś ma pomysł na współprace i szuka chętnych, ktoś szuka grafika do zrobienia bannera itp.
I w końcu po szóste: Plan powołania wspólnej akcji promocyjnej i co prawdopodobnie ważniejsze jakiegoś rodzaju certyfikatu poświadczającego rzetelność sprzedawcy. Jesteśmy gronem ludzi, które zna się już trochę czasu i po spełnieniu ustalonych kryteriów możemy wspólnie budować u klientów zaufanie. To przecież podstawa w handlu internetowym. To tylko zajawka dużo szerszego tematu.
Reasumując. Forum w domenie supersklepy.info działa i żyje już blisko miesiąc, zebrało się już sporo treści i są konkretne plany dalszego rozwoju. Przyznam, że przez ten czas włożyłem w nie dużo serca i pracy, bo konfigurowałem skrypt i grafikę prawie od zera. Zresztą nie tylko ja, bo i wszyscy, którzy w tym czasie się na nim udzielali - to nasze dziecko.
I tutaj moja publiczna propozycja abyśmy pociągnęli istniejący projekt zamiast rozpoczynać coś od zera. W szczególności proponuję junkiemu, bo widać, że ma energięudział w administrowaniu forum. Myślę, że tworzyłeś to forum z myślą o wspólny pożytku, a nie tylko dla jego istnienia. Przyznasz więc, że konkurencja na tym polu nie ma sensu, potrzebna jest współpraca.
Proszę abyście się ustosunkowali do tego, co napisałem.
Co do indeksacji w googlach, to forum oczywiście jest indeksowane: http://www.google.pl/search?hl=pl&q … aj&lr=
Zdecydowałem się umieścić je w domenie katalogu sklepów, aby jego pozycja była silniejsza – katalog wspiera forum, a forum wspiera katalog. Linkowanie katalogu wzmacnia forum itd. Tutaj indeksowanie razem z katalogiem: http://www.google.pl/search?hl=pl&q … aj&lr=
Uff, znowu się rozpisałem
Ten sam tekst, jako manifest rozwojowyumieszczę również na forum supersklepy, żeby reszta Kqsowców miała w niego wgląd.
Pozdrawiam wszystkich
ja jestem za, nie sądziłem, że masz takie plany ![]()
skoro twórca wyjechał, to mamy marne szanse na konkurowanie z tamtym forum, szkoda ![]()