Nowe Forum KQS

Sklepy internetowe

Forum zostało zamknięte. Zapraszamy na www.forum.i-sklepy.eu

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-04-26 02:04:25

chinaimport
Administrator

konkurencyjne forum kqs

he he oficjalne forum kqs zamknelo swoje podwoje i nastała pustka, a teraz powstały juz 2 lol drugie jest tutaj trochę ponure, ale forum nie jest po to, żeby bylo ładne
zdrowa konkurencja jest dobra, ale raczej nie bedzie mi sie chciało śledzić obu.  moze sie połączą smile

[ostatnio chyba siada mi klawiatura w lapku więc, nie denerwujcie sie że nie używam wielkich liter. sorrki za utrudnienia w czytaniu big_smile]

#2 2008-04-26 14:24:57

redvan
Użytkownik

Re: konkurencyjne forum kqs

tez widzialem tamto forum, ale mi lepiej odpowiada to, gdyz jest przejrzyste i czytelne. widzialem tamto forum i jakos takie ponure.

Wdrażanie grafiki w sklep KQS. - m.krok@interia.pl
Strona domowa

#3 2008-04-26 17:55:59

agam
Użytkownik

Fakt nie musi byc ładne, ale może, a to jest duuuużo ladniejsze smile

Macie u mnie wielki plus za szybką pomoc

#4 2008-04-27 16:42:46

lucastes
Użytkownik
Od: Gdynia

Fakt, powstało drugie forum i mam nadzieję, że jakoś porozumiemy się z junkim. Nie ukrywam, że zależy mi na tym forum, bo włożyliśmy w nie już dużo pracy i serca.
Żeby niczego nie ukrywać napisałem "list otwarty" wink na tamtym forum i mam nadzieję, że wspólnie będziemy rozwijać jeden projekt. Oto jego treść:

Witam kolegów smile

To ja otworzyłem forum, o którym wspominał chinaiport (http://www.supersklepy.info/forum). 2 kwietnia zrobiłem sobie prezent na urodziny smile
Wysłałem maile do kilku sklepów i na kilka adresów, które udało mi się wyszarpać ze starego kqsowego forum, w tym do Ciebie junki na junki(at)gazeta.pl. Od tamtej pory udało nam się zebrać blisko 30  osób i nawet pomóc sobie w kilku problemach smile  W końcu część całkiem regularnie się udziela.

Co różni to forum od starego:
Po pierwsze nie jest zależne od żadnego komercyjnego skryptu sklepowego więc niewygodne posty nie będą znikać, a samo forum nie zostanie zamknięte bez podania powodu. Z czasem i w miarę potrzeby planuję poprosić kilku aktywnych forumowiczów o zajęcie się niełatwym zadaniem, jakim jest moderacja. Jednak tylko w celu utrzymania ogólnego porządku i zapobieżenia konfliktom. Wiecie, jak to jest, gdy zbierze się grupa ludzi, to zawsze ktoś się pokłóci big_smile

Po drugie, jak już nadmieniłem chciałbym alby docelowo kształt forum był określany przez NAS, a nie przeze jedną osobę. Oczywiście w granicach rozsądku smile

Trzecie to to, że o skrypcie kqs piszemy w jednym dziale. Idea jest taka, żeby docelowo trochę rozszerzyć zakres – również na inne skrypty sklepów.
Dlaczego? Dlatego, że w związku z problemami z KQS, wsparciem, aktualizacjami, szyfrowaniem kodu wielu z nas planuje migrację do bardziej rozwojowego systemu. I tak jak pisałem niedawno do jednego z Kqesowców:
Uważam, że największą wartością forum są ludzie. Na KQS spotkałem wielu wartościowych osobników smile od których wiele się nauczyłem i mam nadzieje, że dla nich pomocne były również moje wypowiedzi. Nie chciałbym zrywać z nimi kontaktu, nawet po hipotetycznej zmianie systemu.

Po czwarte: Powstał niedawno zaczątek działu o roboczej nazwie „Poradnia branżowa”. Nie było tego na poprzednim forum, bo dla szefa nie było to potrzebne. Chodzi o to, że każdy z nas bardzo dobrze zna się na branży, w której działa. Dzięki temu nawzajem możemy sobie pomóc w wyborze np. zegarka, opon zimowych, telewizora, bielizny dla żony itd. Ja sam znam się dobrze tylko na zegarkach, wspólnie znamy się na wszystkim, co sprzedajemy smile

Po piąte: Dział ogłoszeń. Czasem ktoś ma pomysł na współprace i szuka chętnych, ktoś szuka grafika do zrobienia bannera itp.

I w końcu po szóste: Plan powołania wspólnej akcji promocyjnej i co prawdopodobnie ważniejsze jakiegoś rodzaju certyfikatu poświadczającego rzetelność sprzedawcy. Jesteśmy gronem ludzi, które zna się już trochę czasu i po spełnieniu ustalonych kryteriów możemy wspólnie budować u klientów zaufanie. To przecież podstawa w handlu internetowym. To tylko zajawka dużo szerszego tematu.

Reasumując. Forum w domenie supersklepy.info działa i żyje już blisko miesiąc, zebrało się już sporo treści i są konkretne  plany dalszego rozwoju. Przyznam, że przez ten czas włożyłem w nie dużo serca i pracy, bo konfigurowałem skrypt i grafikę prawie od zera. Zresztą nie tylko ja, bo i wszyscy, którzy w tym czasie się na nim udzielali - to nasze dziecko wink.
I tutaj moja publiczna propozycja abyśmy pociągnęli istniejący projekt zamiast rozpoczynać coś od zera. W szczególności proponuję junkiemu, bo widać, że ma energię smile  udział w administrowaniu forum. Myślę, że tworzyłeś to forum z myślą o wspólny pożytku, a nie tylko dla jego istnienia. Przyznasz więc, że konkurencja na tym polu nie ma sensu, potrzebna jest współpraca.

Proszę abyście się ustosunkowali do tego, co napisałem.

Co do indeksacji w googlach, to forum oczywiście jest indeksowane: http://www.google.pl/search?hl=pl&q … aj&lr=
Zdecydowałem się umieścić je w domenie katalogu sklepów, aby jego pozycja była silniejsza – katalog wspiera forum, a forum wspiera katalog. Linkowanie katalogu wzmacnia forum itd. Tutaj indeksowanie razem z katalogiem: http://www.google.pl/search?hl=pl&q … aj&lr=

Uff, znowu się rozpisałem smile
Ten sam tekst, jako manifest rozwojowy big_smile umieszczę również na forum supersklepy, żeby reszta Kqsowców miała w niego wgląd.

Pozdrawiam wszystkich

"(...) nigdy się nie gubiła. Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje, czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko inne." T.P.

Zegarki - mój sklep
Sklepy Internetowe - katalog sklepów

#5 2008-04-28 20:46:06

chinaimport
Administrator

ja jestem za, nie sądziłem, że masz takie plany tongue

#6 2008-04-29 23:38:11

agam
Użytkownik

skoro twórca wyjechał, to mamy marne szanse na konkurowanie z tamtym forum, szkoda sad

Stopka forum